'Bila Nak Tinggi?'


Assalamualaikum gaiss.

Bila nak tinggi? Nak tinggi boleh? Sampai bila nak pendek? Macam mana nak tinggi? Tinggi tu kan cantik.
Ya, ada orang kata pendek itu comel. Tapi tidak bagi aku. Tidak comel! Bayangkan.. seorang budak perempuan tingkatan 5 dengan kependekan 143 cm? It looks so weird! Pelikkan. Macam kerdil pun ada. Kalau betul-betul comel takpe juga.

Gelap, hidung tak mancung, mata tak memukau, bibir tak menawan. Cis, Sejenis manusia yang tidak tahu menghargai dan bersyukur. -Allah dah ciptakan yang terbaik untuk kau, bersyukurlah.

Berbalik kepada topik hari ini. Bila nak tinggi? Tahun depan tingkatan 5 dah. Aku tak selesa langsung dengan 'ketinggian' ini. Ada orang cakap aku tingkatan 3 lah, tingkatan 1 lah. Itu okay lagi sebab masih di peringkat menengah. Tapi ada satu cerita ni, haa hop ni memang dok boleh blah langsung.

Hari tu pergi kedai kain, nak beli kain yang belum siap jahit. Nak beli kain untuk sepupu tapi sepupu tak ikut. Sepupu aku darjah 5. Nak dijadikan cerita, tukang potong kain tu tanya ketinggian budak darjah 5 tu macam mana? dia tanya aku ke yang darjah 5 tu. and then, makcik aku pun cakap, ya ketinggian budak tu macam ni (aku). Aku? Aku disamakan dengan budak darjah 5. Bayangkan. Darjah 5 dan tingkatan 5. Kan jauh tuuuu.. remuk hati gua aduh duh T.T

Ye lah.. sepupu-sepupu, kawan-kawan, budak-budak famous ig kan ramai yang tinggi. Sepupu aku darjah 6 pun lagi tinggi setingginya dari aku. Jadi, KA SI HA NI LAH A KU :')

Jadi, bila nak tinggi dan macam mana nak tinggi? Aku hari-hari buat senaman untuk tinggi (regangkan kaki) tapi tak tinggi tinggi pun. Ada tips?

**note: jangan bagi tips makan sayur, aku tak makan. kbye.
kadang rasa tak percaya dilahirkan pada tahun 1999 dan akan menduduki spm 2016,
sebab pendekhahah.

2 comments:

  1. Ala saya pun sama. Saya pun pendek. Saya paling pendek antara budak2 melayu dalam kelas. Tinggi saya 151 tapi kawan2 lain semua dalam 155 ke atas. Sedih2.. Nak buat macam mana kan? Anyway, kita sebaya la!

    ReplyDelete
  2. @Niena Reen Alaa awak 151 okaylah tu sikit. saya 143. macam mana nak kejar ni hahah. anyway, good luck spm x'D

    ReplyDelete